BIOGRAFIJA - MERI CETINIĆ

 

Rođena je 15.06.1953. u Splitu, porijeklom iz Blata na Korčuli. Završila je srednju Muzičku školu «Josip Hatze» i Pedagošku Akademiju, smjer Glazba, u Splitu. Živi u Splitu.

1968. pobjeđuje na natjecanju mladih pjevača «Raspjevano proljeće» u Splitu sa pjesmom “Warm and tender love“ Percie Sledge-a.

Stariji brat Ante, cijenjeni basist i aranžer grupe «Delfini», u to vrijeme surađuje s mnogim tadašnjim uvaženim glazbenicima, pa tako Meri već kao 15-godišnjakinja sudjeluje i svira Hammond orgulje na pojedinim njihovim suradnjama i snimkama (Toma Bebić-Leute moj).

Sa 16 godina postaje članica mlade grupe «Che» gdje svira orgulje i pjeva. Perspektivna grupa se raspala, jer je tada poznata i starija grupa „Delfini“ (Split) inzistirala da Meri pređe u njihovu grupu kao vokalni solist, pa Meri 1970. s Delfinima odlazi na prvu turneju po bivšem SSSR-u.

1972. sa Slobodanom M. Kovačevićem osniva grupu «More» u kojoj  svira klavir, pjeva lead vokal, te je uz S.M.Kovačevića skladatelj i aranžer grupe. S grupom MORE, Meri snima svoje prve singlice «More», «Ti si moj san», «Gdje god da pođeš», «Samo simpatija» i dr.

1973. kao lead vokal grupe More, snima i prvi LP „More“

S grupom More nastupa i prvi put na splitskom festivalu1975. s pjesmom “Gdje god da pođeš“ te Meri dobiva nagradu za najbolju žensku interpretaciju. Nakon tog nastupa napušta grupu i nekoliko godine djeluje kao solist i snima nekoliko solo singlica.

1978. se vraća u grupu More i na splitskom festivalu pjeva pjsmu “Samo simpatija“. Pjesma postiže veliki uspjeh, ali nakon nekoliko mjeseci, Meri definitivno napušta grupu i započinje solističku karijeru.

Glavnog suradnika pronalazi u bratu Anti Cetiniću (basist, aranžer, snimatelj, producent) koji već tada živi u Nizozemskoj te s njim snima svojih 5 prvih solističkih albuma:

 

«Meri» (1979) -zlatni - snimljen u Zagrebu s vodećim studijskim glazbenicima i Zagrebačkim solistima.

«Ja sam žena» (1980) snimljen u Arnhemu,Nizozemska , prvi je njen kompletan autorski album. Album je postao dijamantni i kao takav prvi u Hrvatskoj pop glazbi. Na albumu sudjeluju i neki holandski glazbenici.

«U prolazu» (1981) -platinasti

«As» (1982) -platinasti

«Prašina s puta» (1983) -zlatni - album godine u ex-Yu

 

Na svim ovim albumima većinu pjesama je Meri sama skladala, neke na vlastite, a neke na tekstove Jakše Fiamenga, Krste Jurasa, Momčila Popadića, Ivice Flescha…

Paralelno s autorskim albumima, Meri 1979. započinje suradnju sa skladateljem Zdenkom Runjićem. Godinu za godinom kao vokalni solist ostvaruje uspjehe na Splitskom festivalu s pjesmama

1979. «Četri stađuna» (1. nagrada stručnog žirija)

1980. «U prolazu» (2.nagrada žirija)

1981. «Lastavica» (2. nagrada publike)

1985. «Život zlata vrijedi»

1986. u duetu sa Tedi Spalatom izvodi pjesmu «Konoba» (S.M.Kovačević-R.Šunjić), koja postaje jedna od najpopularnijih hrvatskih pjesama.

Na festivalu Split 1989. izvodi vlastitu skladbu «Dome moj» i osvaja 3.nagradu publike. Ista skladba doživjela je i stranu verziju. Snimljena je u Belgiji 1990. pod nazivom «Veel te mooi» u izvedbi dueta Sanne en Erik van Neygen. Pjesma postaje mega hit u Belgiji i Nizozemskoj i 1990. je pjesma godine.

Od 2003. nastupa nekoliko puta na festivalu “Melodije hrvatskoj jadrana“ i ostvaruje uspjehe „Zemlja dide mog“, „Mama“, “Perlo moja“.....

Svih ovih godina Meri  održava brojne solističke koncerte i turneje širom zemlje, a često odlazi i na turneje po Kanadi, SAD, Australiji…

 

Priznanja i nagrade:

Proglašena je pjevačicom godine 1981, 1982. i 1984. za cijeli teritorij bivše države.

1983. dobiva "Zlatnu pticu" svoje diskografske kuće Jugoton za izvanredne diskografske uspjehe (nagrada za prodanih 1,000,000 nosača zvuka)

Estradnu nagradu Jugoslavije1988. god.

Nagrada za album godine „Prašina sa puta“1984.g.u ex-Yu za ženskog izvođača.

Nagrada “Porin“ za najbolji album zabavne glazbe „Malo mora na mom dlanu“ 2002.g.

Od 1978. ima status slobodnog umjetnika

2005. primljena je u redovno članstvo Hrvatskog društva skladatelja.

2007. godine dobitnica je Nagrade Hrvatske Glazbene Unije ''Status 2007'' za sveukupan doprinos hrvatskoj glazbi.

2014. od festivala Melodije hrvatskog juga dobiva nagradu za Poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi

2014  Nagrada za najbolje kantautorsko djelo „Nisan te pripoznala“ na festivalu Šibenska šansona

2019. Nagrada za životno djelo od Dubrovačko - neretvanske županije

2019. Nagrada Hrvatske diskografske udruge - Multi-platinum Award za 40 godina diskografskih dostignuća

 

 Ostali solo albumi:

«Meri VI» (1985) producenti: Ante Cetinić , Stipica  Kalodjera

«Potraži me» (1988) - platinasti producent:  Ivo Lesić

«Zlatni snovi» (1989) u suradnji s Z.Runjićem - M Došenom

«Zašto te volim» (1992) u suradnji s Remi Kazzinoti

U Zagrebu 1998. snima autorski album «Putovanja» sa studijskim muzičarima grupe Songkillers, Elvisom Stanićem. Na ovim pjesmama sama je radila i aranžmane te produkciju uz suradnju Ante Pecotića, Joška Banova i svoje kćeri Ivane.

Live album «Malo mora na mom dlanu» 2001, snimka koncerta iz splitskog HNK, nagrada Porin za najbolji album zabavne glazbe 2002.

«Tiramola» (2006) – jazz album sa splitskom grupom Black Coffee

«Virno srce» (2009) – etno album snimljen na Korčuli

«Dozvoli mi» (2014) – zajednički album sa kćeri Ivanom Burić u izdanju vlastite udruge MAMISONIC

 

Često nastupa na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku s vlastitim skladbama: «Rijeka bez povratka», «Griža», «Kruh i sol», «U samoći prolazi mi vrime»…te za njih dobiva nekoliko nagrada.

 

2005. godine objavljena je u izdanju diskografske kuće Croatia records «Meri Cetinić - Zlatna kolekcija», dvostruki CD sa 40 uspješnica iz Merine karijere..

God. 2011. Croatia records objavljuje: „Najljepše ljubavne pjesme“ – kompilacja ljubavnih pjesama Meri Cetinić. 

Reizdanje „More“ – prvog albuma grupe More na kojem je Meri Cetinić vokalni solist,  klavijaturist, skladatelj, tekstopisac i aranžer,

te reizdanje dijamantnog albuma Meri Cetinić iz 1980. “Ja sam žena“.

 

Kao skladatelj ili izvođač Meri surađuje i snima sa mnogobrojnim značajnim imenima i kolegama, a često surađuje i s klapama gajeći svoj specifični stil u kojem se isprepliču soul, dalmatinska tradicionalna melodija, jazz, pop

 
 

 

HOME